Dag 10 – 11: Bikkelen in Botopasi

15-10-2014

Vandaag heeft het team 12 kinderen van groep 6 van de EBGS school in Botopasi behandeld. Met name extracties en vullingen. Onze tandartsen Raul en Wouter hebben hulp van 2 geweldige meiden van de ACTA, Sarissa en Reinie. De werkplek in dit kleine paradijs is super, dit dankzij Corrie Vonk en Haidi van Hotel Botopasi. Zie www.botopasi.com

s’ middags is een bezoekje gebracht aan Kuoloamba, een traditioneel dorpje, plm. 20 minuten lopen van Botopasi.

Een nieuwe dag, een nieuwe ronde…. 12 kinderen uit groep 3, 4 en 5 behandeld en wederom een poetsinstructie! Dit was hard nodig! Ook alle juffen van de EBGS school in de stoel gezet. Er is een grote doos met tandenborstels en tandpasta cadeau gedaan, zodat alle kinderen op school kunnen worden voorzien van goed poetsgerei!

Morgen vertrekt het team per boot weer stroomafwaarts naar Paramaribo.

IMG_1279  SAM_0494

P1000686 P1000685 P1000486 P1000490 P1000514 P1000583 P1000477 IMGP1789 IMGP1788  SAM_0291 SAM_0287

 

 

 

Dag 8 -9: De tocht naar Botopasi

13-10-2014

Suzanne is ingevlogen om Wouter en Roel te ondersteunen en versterken. Gert Jan en Inge zijn inmiddels weer terug in herfstig Nederland! Roel heeft 2 ACTA stagiaires (laatste jaar tandheelkunde) zover gekregen het team te ondersteunen. Zondagochtendvroeg vertrekt het team naar Botopasi een  klein dorp diep in de jungle in het district Sipaliwini aan de Surinamerivier. Om 6.00 uur stond dan ook de chauffeur klaar om het team met alle benodigdheden naar Atjoni te rijden, om vanaf daar met een korjaal (lange smalle kano) hun reis te vervolgen over de Surinamerivier. Dit is de enige ‘weg’ naar Botopasi. Echt spectaculair!! De droge tijd in Suriname is bijna op het einde, op sommige plekken was het dan ook lastig laveren tussen de ondiepten, stoomversnellingen en rotsen. Een hele onderneming, lange moeizame, maar erg mooie reis. Morgen kliniek inrichten en aan de bak!

Het team logeert in Hotel Botopasi, een ecoproject onder nederlandse leiding van Corrie Vonk (en nee! het is niet niet de zangeres).

de9dae55aa21dee9b19e78a3cc7289fc

6b3a680090af7b09ab9ae8597fa39225

Foto002211

Zoals je ziet is de kliniek ingericht dus er staat het team niets meer in de weg om te starten……

Botopasi ligt in het gebied van de Marrons, oftewel het gebied van de bosnegers. Vandaag bezocht het team een klein schooltje waar 190 kinderen les krijgen en zijn gestart met het screenen van de gebitjes. Ook zijn er al een aantal kinderen behandeld. Duidelijk is dat er morgen en overmorgen erg hard gewerkt moet worden om alle kinderen te behandelen die het nodig hebben. Veel kinderen hebben een slechte mondhygiëne, er wordt onvoldoende gepoetst. Het team heeft alle klassen een poetsinstructie gegeven, inclusief tandenborstels en tandpasta, Ook zijn de docenten aangespoord hier aandacht aan te blijven geven.

Dag 6 en 7: de praktijk van Roel in Paramaribo

10-10-2014

Gisteren hebben Clemence en Wouter veel patienten kunnen behandelen in de praktijk van Roel Terborg in Paramaribo. Deze patienten hadden dringend tandheelkundige ingrepen nodig, maar kunnen dat niet betalen. De vakkundige aanpak en zorg van Clemence en Wouter werd door de lokale bevolking zeer op prijs gesteld, een zware dag, maar iedereen dik tevreden! Vandaag rustdag – we gaan de omgeving verkennen per boot! Foto’s volgen spoedig.

Dag 4 en 5: Paramaribo

08-10-2014

Benieuwd naar hoe we in het LMSZN te werk zijn gegaan? Zie de fotootjes onder dit bericht. Elk kindje kreeg van ons -naast poetsinstructie, een tandenborstel, tandpasta en en klein cadeautje- een tandenpaspoort, als ‘bewijs’ van behandeling. Trotse bekkies!

Vandaag was het tijd voor evaluatie, opruimen, inpakken en afscheid nemen van het fantastische team van het LMSZN. On our way to Paramaribo again. Na de nodige voorbereiding in de praktijk van Roel in Paramaribo kunnen we daar morgen starten met de behandeling van een groep kansarme families die zich geen tandheelkundige zorg kan veroorloven. Het behandelende team is op volle sterkte: Wouter, Clemence en Roel kunnen samen bergen verzetten, met de assistentie van Inge en Gert-Jan.

De droge tijd is inmiddels aardig achter de rug, af en toe vallen er verkoelende buitjes; heerlijk! Alleen jammer dat de kakkerlakken en muggen dat ook vinden…

IMG_0776 IMG_0772 IMG_0749  IMG_0698 IMG_0852  IMG_0896 IMG_0879 IMG_0865 IMG_0864

Dag 2 en 3: intakes en poetsinstructie in Nickerie

06-10-2014

Gisteren hebben we alle apparatuur getest (check!) en orde aangebracht in de spullen die we meenemen naar Nieuw Nickerie. En na een vroege start vanmorgen zijn we vandaag rond het middaguur aangekomen in Nieuw Nickerie. Deze 2e stad van Suriname ligt bijna 200 km ten Westen van Paramaribo, aan de Atlantische kust en de rivier de Corantijn. Dankzij Raul, de geweldige tandarts die het programma heeft helpen organiseren en de support en het netwerk van het Dr. L. Mungra Streekziekenhuis in Nickerie (LMSZN) konden we vanmiddag direct een bezoek brengen aan 2 weeshuizen en het Zuster Danckerscentrum, een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Daar hebben we met vereende krachten bij ruim 85 kinderen uitgebreide intakes gehouden én poetsinstructie gegeven. Alle kinderen ontvingen bovendien een tandenborstel, een tube tandpasta en een klein cadeautje. Een aantal kinderen uit deze groep komt morgen naar het LMSZN toe voor tandheelkundige behandeling. De sfeer is goed, de kinderen doen het geweldig en het is WARM.

Graag willen we het LMSZN, in het bijzonder de Algemeen en Medisch directeuren dr. Elias en dr. Sibilo en zuster Bianca en zuster Palmtak bedanken voor alle hulp, support en organisatie. BEDANKT!

intakes in Nickerie Team aan het werk in Nickerie Inge geeft poetsinstructie in Nickerie Nickerie Intakes in Nickerie

Like ons!