Dag 8 -9: De tocht naar Botopasi

13-10-2014

Suzanne is ingevlogen om Wouter en Roel te ondersteunen en versterken. Gert Jan en Inge zijn inmiddels weer terug in herfstig Nederland! Roel heeft 2 ACTA stagiaires (laatste jaar tandheelkunde) zover gekregen het team te ondersteunen. Zondagochtendvroeg vertrekt het team naar Botopasi een  klein dorp diep in de jungle in het district Sipaliwini aan de Surinamerivier. Om 6.00 uur stond dan ook de chauffeur klaar om het team met alle benodigdheden naar Atjoni te rijden, om vanaf daar met een korjaal (lange smalle kano) hun reis te vervolgen over de Surinamerivier. Dit is de enige ‘weg’ naar Botopasi. Echt spectaculair!! De droge tijd in Suriname is bijna op het einde, op sommige plekken was het dan ook lastig laveren tussen de ondiepten, stoomversnellingen en rotsen. Een hele onderneming, lange moeizame, maar erg mooie reis. Morgen kliniek inrichten en aan de bak!

Het team logeert in Hotel Botopasi, een ecoproject onder nederlandse leiding van Corrie Vonk (en nee! het is niet niet de zangeres).

de9dae55aa21dee9b19e78a3cc7289fc

6b3a680090af7b09ab9ae8597fa39225

Foto002211

Zoals je ziet is de kliniek ingericht dus er staat het team niets meer in de weg om te starten……

Botopasi ligt in het gebied van de Marrons, oftewel het gebied van de bosnegers. Vandaag bezocht het team een klein schooltje waar 190 kinderen les krijgen en zijn gestart met het screenen van de gebitjes. Ook zijn er al een aantal kinderen behandeld. Duidelijk is dat er morgen en overmorgen erg hard gewerkt moet worden om alle kinderen te behandelen die het nodig hebben. Veel kinderen hebben een slechte mondhygiëne, er wordt onvoldoende gepoetst. Het team heeft alle klassen een poetsinstructie gegeven, inclusief tandenborstels en tandpasta, Ook zijn de docenten aangespoord hier aandacht aan te blijven geven.

Like ons!