Dental Care Everywhere Reis naar Marokko vertrek 13 mei 2008

Op 13 mei 2008 vertrok Dental Care Everywhere ’s nachts om 00.15 uur vanuit Muiden richting Spanje op weg naar het grote avontuur Marokko! De reis verliep geheel volgens plan en het weer werkte ook goed mee. Wel hadden we wat panne met de truck maar Wouter wist dit goed te verhelpen. Dinsdagnacht maakte we vanuit  Almeria in Spanje de overtocht met de nachtboot naar Marokko. Overal waar we kwamen aanrijden werden we onmiddellijk aangesproken door mensen die nieuwsgierig waren naar de truck en ons doel. De reacties waren altijd even enthousiast en warm.

In Marokko werden we opgevangen door de Quardia Civil die ons begeleidde aan de grens. Wij waren erg blij met deze begeleiding omdat de douane behoorlijk streng was en alles wilde weten en zien in en rondom de truck. Omdat Wouter alles zo perfect in orde had en overal kopieën van kon overhandigen konden we uiteindelijk redelijk snel doorrijden.

Richting het binnenland genoten we van de totaal andere omgeving en hebben we op een terrasje in Nador koffie gedronken. Daar werd de armoede voor het eerst zichtbaar door een jongen van rond de 14 jaar die als schoenpoetser van het terras werd geweerd. Heel naar om te zien! Ook opvallend was de infrastructuur die overal slecht is. Nergens zijn straten of stoepen helemaal af, grote gaten in de wegen en je ziet overal karretjes met ezeltjes als vervoersmiddel.

De eerste overnachting hebben we in Fess doorgebracht waar we voor het hotel konden parkeren. De volgende ochtend reden we richting Casablanca waar we in het kantoor van ZAO/AGIS injectie vloeistof konden ophalen. Daar namen we ook afscheid van onze “bewakers”van de Quardia Civil wat na twee intensieve dagen met z’n vieren aanvoelde als afscheid nemen van goede vrienden. De gastvrijheid en hulp van deze mensen was hartverwarmend maar überhaubt hebben we veel lieve reacties van de Marokkaanse bevolking gehad gedurende de hele reis. Enkele uren later reden we Essaquira binnen, de eerste stop om te gaan werken.

De volgende ochtend vroeg startten we in het weeshuis van Johanna Roll een Duitse vrouw die twee huizen runt in Marrakech en Essaouria. In Essaouria wonen ongeveer 50 kinderen tussen de 0 en 18 jaar. De kinderen keken hun ogen uit en wilden alles zien en aanraken. Opvallend is dat geen enkel kind bang was voor de tandarts! Ze kenden het niet en waren alleen maar heel erg blij met de hulp.  Ze genoten van de extra aandacht en cadeautjes die we voor ze hadden meegenomen. De poets les was erg leuk om te doen. De kinderen waren echt geïnteresseerd. Wij  hopen dat we op deze manier een stukje bewustwording hebben kunnen meegegeven over hun gebit. In het totaal hebben we daar 47 kinderen gesaneerd. We werden terwijl we aan het werk waren benaderd door iemand die ons vroeg in Essaquira te komen helpen in een ander weeshuis.

De volgende dag parkeerde we de truck voor dit jongens weeshuis waar 150 jongen tussen de 6 tot 18 jaar wonen. Hier worden kinderen zowel permanent als part-time opgevangen. De jongens die alleen overdag aanwezig waren kwamen uit veelal gescheiden gezinnen  met een moeilijke thuissituatie. De gebitten van deze jongens waren heel slecht onderhouden en dus was er heel veel werk voor ons te doen.

Ook werden we veel aangesproken door volwassenen met pijn klachten. Duidelijk werd ons de grote vraag en nood om tandheelkundige hulp. Er is geen verzekering voor tandartskosten en pas sinds recent is er de mogelijkheid voor kinderen om gesaneerd te worden . De hoeveelheid kinderen is echter vele malen groter dan de voorzieningen die beschikbaar zijn. Dit verklaard naast het overvloedig gebruik van suiker en slecht poetsen de staat waarin veel gebitten verkeren. We hebben gedaan wat we konden maar ons zoveel mogelijk gericht op ons doel ‘het helpen van de kinderen’. Voor de truck stond permanent iemand die het één en ander voor ons coördineerde.  Al na de eerste jongens die binnen kwamen met bruine tanden en naar buiten gingen met een stralend wit gebit stonden er rijen voor de deur te wachten om die dag ook aan de beurt te komen. Wouter werd al snel de held van het weeshuis en op handen gedragen door deze jongens! Gedurende de hele reis hebben we continue te maken gehad met de vele autoriteiten die ons tijdens het werk bezochten. Van de gouveneur van Essaouira, tot commisarissen van politie en directeuren van divere associations. Wij zagen op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer want iedereen heeft een eigen verhaal en belang en wij helaas niet de tijd iedereen te kunnen helpen. Opvallend was ook de vraag om tandenborstels, voor ons zo gewoon en eenvoudig maar daar een groot cadeau. We waren dan ook snel door onze voorraad heen.

Het derde weeshuis dat we bezochten leidde ons naar Marrakech. Een grote stad met verschillende gezichten. Aan de ene kant het toerisme en de grote boulevards en hotels aan de andere kant de armoede die ook terug te zien is in het weeshuis van dezelfde directrice als het weeshuis in Essaquira. In dit weeshuis woonde kinderen tussen de 4 en 14 jaar waaronder een jongentje die beiden armen en één been mistte. Schrijnend om te zien maar ook bewonderenswaardig hoe dit jongetje zijn koppie  boven water wist te houden binnen de groep gezonde kinderen. Onze hulp was ook hier erg welkom.

De volgende dag reden we per toeval een klein vissers dorpje binnen. Wouter heeft op één of andere manier een neus voor waar zijn hulp hard nodig is. Hoewel we in eerste instantie overal verbaasd werden ontvangen wist hij binnen no time iedereen in de stoel te krijgen. In dit plaatsje was niemand waarschijnlijk ooit bij een tandarts geweest. Na het trekken van een verrotte kies bij de eigenaar van het plaatselijke café waar we koffie dronken stond er al snel een enorme rij voor de deur. Wouter heeft daar binnen enkele uren meer kiezen en tanden getrokken dan hij wellicht het afgelopen jaar bij elkaar in zijn praktijk in Almere heeft gedaan! Uit dank werd ons een maaltijd aangeboden met uitzicht over een prachtige baai. Het leek alsof de tijd daar had stilgestaan. Alleen maar vissers mannen, vele houten bootjes aan de wal omdat er die dag niet uitgevaren kon worden in verband met het weer. We werden dankbaar uitgezwaaid en vervolgden we onze weg richting Quididia.

Na een overnachting in Quididia werden we ook hier aangesproken door locals met pijnklachten. Uiteindelijk zijn we twee dagen gebleven en hebben veel mensen kunnen helpen. De foto op de site van de make-over van de plaatselijke politie commandant is inmiddels legendarisch geworden! Deze man had een uitzonderlijk slecht gebit waarvan Wouter een soort filmsterren plaatje wist te maken! Dit leverde ons veel dank op en de garantie dat we de volgende keer meer dan welkom waren in Quididia en waar nodig op zijn support konden rekenen.

Op 30 mei begonnen we aan de terugreis via Rabbat naar Ceuta om daar de oversteek te maken naar Fiqueras. Op 7 juni arriveerde wij na een lange reis weer terug in Muiden. Wij hebben met deze eerste grote reis van Dental Care Everywhere de bevestiging dat we hard nodig zijn en hopen nog veel reizen te maken om op die manier kinderen te kunnen helpen die anders niet die zorg krijgen die ze net als alle kinderen verdienen.

Like ons!